Funderar du på att sälja din bostad?

Att sälja sin bostad är en stor affär som ofta känns både spännande och överväldigande. Det handlar om känslor och minnen, men också om praktiska frågor kring ekonomi och livspussel. På SkandiaMäklarna vet vi vikten av att hela processen med din bostadsaffär känns trygg och smidig med en lönsam försäljning som resultat. Här berättar vi varför vi är ett bra val när du vill anlita en tillförlitlig fastighetsmäklare för att sälja din bostad. Vi går även igenom de olika stegen i en typisk bostadsförsäljning.

Därför ska du sälja din bostad med SkandiaMäklarna

Vi kan bostadsmarknaden utan och innan. I fyra decennier har vi hjälpt människor med lönsamma bostadsförsäljningar med trygghet och kvalitet i fokus. Idag är SkandiaMäklarna en av Sveriges ledande mäklarbyråer med 550 medarbetare fördelade på 110 kontor runt om i Sverige, Spanien och Portugal. Med våra 41 år i branschen kan vi framgångsreceptet för en lyckad bostadsförsäljning: gedigen erfarenhet, omfattande lokalkännedom, ett kundfokuserat arbetssätt och en kontinuerlig uppsikt över den ständigt föränderliga bostadsmarknaden.

När du väljer att ta hjälp av oss för att sälja din bostad kan du räkna med att du får en kompetent och lyhörd fastighetsmäklare med genuin kunskap om vad som krävs för bästa möjliga slutpris. För oss är det viktigt att du känner dig trygg i hela processen när du säljer din bostad med oss. Därför behandlar vi alltid varje enskild bostadsaffär med största engagemang och arbetar alltid med dina önskemål i fokus.

När du ger oss förtroendet att sälja din bostad vårdar vi det med omsorg. Vi garanterar en smidig och trygg bostadsförsäljning, men framförallt – en riktigt god affär.

Sälja bostad med SkandiaMäklarna

Sälja bostad – steg för steg

Oavsett om du ska sälja en lägenhet, villa, ett fritidshus eller ett radhus kan vi hjälpa dig med försäljningen. Här går vi igenom de olika delarna av processen när du valt att sälja din bostad med oss – från vårt första möte tills det att din bostad är såld!

1. Före försäljningen - förberedelser

Börja med att kontakta oss på SkandiaMäklarna och boka in ett förutsättningslöst möte. Här går vi igenom allt du behöver ha koll på när du ska sälja din bostad. Vi besvarar dina frågor och funderingar om allt från hur en budgivning fungerar till om vi bedömer att det är rätt läge att sälja din bostad. Vi ger dig även tips på vad du själv kan göra för att öka värdet på bostaden.


En av våra skickliga fastighetsmäklare gör en kostnadsfri värdering av din bostad. På så sätt får du en bild av slutpriset vid en eventuell försäljning, något som är bra att ha koll på om du exempelvis ska börja leta efter en ny bostad att köpa. 

Om du bestämmer dig för att anlita oss skriver vi på en förmedlingskontakt, som är ett kontrakt som innefattar alla detaljer kring det uppdrag du anlitar oss för. I förmedlingskontraktet ingår vanligen detaljer om den bostad som ska säljas, fastighetsmäklarens arvode samt den lägsta köpeskilling du accepterar. 

När förmedlingsuppdraget är påskrivet börjar vi förbereda inför att sälja din bostad. Fotografering bokas och innehållet till annonser och prospekt produceras. För att förberedelserna ska utmynna i bästa möjliga utgång får du svara på frågor om bostaden. Syftet med detta är att vi ska få så mycket information som möjlig att arbeta med. På SkandiaMäklarna är vi bra på att se möjligheterna i din bostad och att lyckas plocka ut guldkornen som gör just din bostad extra attraktiv!

2. Under försäljningen – marknadsföring, visning & budgivning

Vi ser till att annonseringen av din bostad sker på rätt plattformar för att säkerställa att vi når ut till rätt personer vid rätt tillfälle. Ofta används en kombination av bland annat annonsering på Hemnet och sociala medier för att öka räckvidden och nå ut till så många potentiella köpare som möjligt. På SkandiaMäklarna har vi dessutom ett gediget spekulantregister med personer som tidigare registrerat intresse för liknande bostäder som vi informerar om att din bostad är till salu.

Din fastighetsmäklare arrangerar en eller flera visningar av din bostad en tid efter att bostadsannonsen lagts ut. Vanligtvis planerar man in två visningar, en på en vardag och en på en helgdag, för att så många spekulanter som möjligt ska ha möjlighet att närvara. På visningen får spekulanterna själva se bostaden, och de får möjlighet att ställa frågor på plats till mäklaren om bostaden, området, överlåtelsevillkor och annat som rör försäljningen. 

Efter visningen återkopplar mäklaren till dig om hur visningen gått och sätter därefter igång att kontakta alla spekulanter för att se vilka som är intresserade av att delta i budgivningen.

Budgivningen sätter igång! Fastighetsmäklaren sköter hela processen, men håller dig kontinuerligt uppdaterad om hur budgivningen går.

När budgivningen är avslutad bokar mäklaren in ett möte med dig och köparen på ett av SkandiaMäklarnas kontor. Kontrakt skrivs och köparen betalar in en handpenning som vanligen ligger på 10 % av köpeskillingen.

3. Efter försäljningen

När din bostad är såld kan du ägna din tid och energi åt flytten med allt vad det innebär: planera din flytt, packa, ordna med flyttstädning eller kanske inreda din nya bostad!

På tillträdesdagen träffas du, köparen och din fastighetsmäklare vanligen på mäklarens kontor, där ni får underteckna handlingar kring bostadsaffären. Resterande summa av köpeskillingen överförs från köparens konto till ditt, och nycklarna till bostaden överlämnas. Även handlingar som energideklaration, bruksanvisningar och dylikt lämnas till köparen. Har du lån på bostaden du sålt blir dessa lösta i samband med tillträdesdagen. Detta tas om hand av din mäklare, som har kontakt med din bank.

Ta det första steget till att sälja din bostad

Funderar du på att sälja din bostadsrätt eller ditt hus? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på SkandiaMäklarna för ett förutsättningslöst samtal. Vi bistår dig med vår erfarenhet och expertis när du har funderingar kring din bostadsförsäljning - oavsett om du bestämt dig för att sälja din bostad eller ej.

Vill du börja med att göra en värdering av din bostad för att därefter ta ett beslut om det är läge att sälja din bostad eller inte? Våra skickliga mäklare hjälper dig gladeligen med att utföra en värdering på din bostad för att du ska få en bild av marknadsvärdet i den ständigt föränderliga bostadsmarknaden. Välj själv om du vill att vi kommer vi hem till dig och värderar din bostad på plats eller om du föredrar att göra en digital värdering. Våra värderingar är inte bindande på något sätt och är dessutom helt kostnadsfria i de orter vi är verksamma i. Välkommen till oss på SkandiaMäklarna! Vi ser fram emot att hjälpa dig att göra ditt livs bästa affär.
 

Ta del av vår integritetspolicy