Steg 2 - Fotografering.

Fotografierna är det första som de flesta potentiella köpare tittar på. Bilderna ska ge ett så attraktivt och säljande intryck som möjligt, men också vara realistiska

Fotografering

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Textbeskrivningen av en bostad är förstås viktig, men fotona är det första som de flesta potentiella köpare tittar på. Bilderna ska ge ett så attraktivt och säljande intryck som möjligt, men också vara realistiska. En skicklig fotograf är ett måste för att lyckas. SkandiaMäklarna samarbetar därför alltid med de bästa lokala bostadsfotograferna, och vissa kontor har till och med en egen anställd fotograf.

Här kan du själv göra stor skillnad

Inför fotograferingen kan du som säljare göra stor skillnad för slutresultatet. Det kan till exempel handla om att du, på inrådan av mäklaren eller en stylist, genomför olika åtgärder i bostaden för att öka dess attraktivitet. Ofta handlar det om mindre saker, till exempel att göra ändringar i möbleringen, fixa trasiga sladdar eller måla om en vägg som har en udda eller sliten färg eller tapet. Ibland rekommenderas större åtgärder, som att lägga nya golv i vissa rum för att lyfta helhetsintrycket. Det är också viktigt att du som säljare ser till att bostaden är välstädad och i bästa tänkbara skick när fotografen kommer.

Även mäklarens engagemang har stor betydelse. Han eller hon ska ge dig tips och råd samt en checklista inför fotograferingen. Mäklaren instruerar också fotografen för att bilderna ska bli attraktiva och passa den försäljningsstrategi som ni har enats om.

Genomförandet i praktiken

Mäklaren är normalt inte med på plats under fotograferingen, men fotografen vet vad som ska göras utifrån sina instruktioner och sin egen kompetens. Du som säljare får gärna vara hemma, men det är inget måste. Om du har städat och förberett bostaden ordentligt går det utmärkt att lämna ut din hemnyckel, så att fotografen kan jobba själv på plats.

Själva fotograferingen tar vanligtvis ungefär 1–1,5 timmar och ingår i mäklararvodet. Inbokning av tid för fotografering gör du tillsammans med mäklaren, normalt direkt efter att ni har signerat uppdragsavtalet.

Mycket att vinna på framförhållning och planering

Fotograferingen är ett av de moment i försäljningsprocessen där du som säljare kan göra störst skillnad. Har du möjlighet att vara ute i god tid så kan fotograferingen planeras och förberedas noggrannare och mer i detalj, vilket nästan alltid är positivt för slutresultatet. Om du dessutom har genomfört alla överenskomna åtgärder samt städat och förberett bostaden ordentligt inför fotograferingen, kommer bilderna med största sannolikhet att bidra till en framgångsrik försäljning.

Steg 3 - Tekniska dokument

Innan marknadsföringen av en bostad kan komma igång, måste några praktiska moment klaras av. I så gott som alla bostadsförsäljningar (obebyggda tomter och mycket enkla byggnader undantagna) behövs en planlösning (ritning), som visar hur bostaden är planerad invändigt.

Läs mer