Värdera bostad

Går du i försäljningstankar och vill veta vad din bostad är värd? Då är det en bra idé att göra en värdering av din bostad. SkandiaMäklarna kan hjälpa dig som vill värdera din bostad – vare sig du planerar att sälja eller ej. Men hur går det egentligen till när man värderar ett hus eller en lägenhet? Vi berättar varför det är en bra idé att värdera sin bostad, och går igenom vilka faktorer som påverkar det estimerade slutpriset.

 

STEG
1
2
3
4

Påbörja din kostnadsfria värdering här

Ta del av vår integritetspolicy

STEG
1
2
3
4

Påbörja din kostnadsfria värdering här

Ta del av vår integritetspolicy

STEG
1
2
3
4

Påbörja din kostnadsfria värdering här

Ta del av vår integritetspolicy

STEG
1
2
3
4

Påbörja din kostnadsfria värdering här

Ta del av vår integritetspolicy

 

Därför ska du värdera din bostad

Många bostadsinnehavare har funderingar kring vad deras bostäder kan tänkas ha för marknadsvärde, men gör trots detta ingen värdering - fastän det många gånger är helt kostnadsfritt. Bostadsmarknaden förändras ständigt, och när du värderar din bostad får du en god uppfattning av marknadsvärdet på bostaden - något som kan hjälpa dig att ta ett beslut kring när det är rätt tidpunkt för en eventuell försäljning.

En värdering av din bostad kan dessutom ge dig en ökad chans att förbättra dina villkor på ditt bolån. Har bostaden stigit i värde blir belåningsgraden i många fall lägre, vilket kan minska beloppet du behöver amortera.

Våra skickliga fastighetsmäklare värderar din bostad

På SkandiaMäklarna kan vi bostadsmarknaden utan och innan. I över 40 år har vi hjälpt människor att göra lönsamma bostadsaffärer med allt som hör till – från värdering av bostaden till visning och slutligen kontraktsskrivning.

Vi vet vad du kan förvänta dig för slutpris när du säljer din bostad. De fyra decennier vi varit aktiva som fastighetsmäklare har resulterat i gedigen kunskap om bostadsmarknaden. Våra skickliga medarbetare har full koll på vilka faktorer som har störst betydelse när vi värderar din bostad. Vi håller en kontinuerlig uppsikt över den ständigt föränderliga bostadsmarknaden och vad som påverkar prisutvecklingen för svenska bostäder. Med tusentals värderingar och bostadsförsäljningar bakom oss vet vi att våra värderingar ger dig en rättvis bild av vad din bostad är värd idag.

Oavsett vilket av våra kontor du vänder till när du vill värdera din bostad får du alltid en engagerad fastighetsmäklare med god lokalkännedom och genuin kunskap om bostadsmarknaden som hjälper dig. Våra värderingar är helt förutsättningslösa och kostnadsfria på de orter vi är verksamma i. I samband med värderingen av din bostad kan du även passa på att ställa alla dina frågor kopplade till en bostadsförsäljning och även få värdefulla tips på vad du kan göra för att öka värdet på din bostad inför en försäljning.

I det fall du beslutar dig för att ge oss förtroendet att sälja din bostad kan du räkna med att du får en engagerad mäklare som arbetar hårt för att just din bostadsaffär ska kännas trygg och smidig och resultera i bästa möjliga slutpris.

Värdera bostad – så går det till

På SkandiaMäklarna erbjuder vi både fysiska och digitala bostadsvärderingar. Du väljer själv om du föredrar att vi kommer ut till din bostad eller om du hellre vill att vi gör en digital värdering baserad på bilder och information om bostaden.

När vi gör en värdering av din bostad gör vi en bedömning av bostadens skick och potential, men även yttre faktorer som spelar in. Vilka faktorer vi tar med i beräkningen när vi gör en värdering kan du läsa mer ingående om längre ner.

En värdering kan skilja sig något beroende på om du äger ett hus eller en lägenhet:

Värdering av hus

En värdering av ett hus tar i allmänhet något längre tid av anledningen att ett hus vanligen har en större yta än en lägenhet. Ett hus kommer dessutom med mer omfattande underhållskrav gällande exempelvis källare, värmesystem och tomt – något som är viktigt att ta hänsyn till när man gör en värdering av ett hus.

Värdera lägenhet

När vi värderar din lägenhet hör månadsavgift, ytor och planlösning till de faktorer som påverkar det estimerade slutpriset. Finns det till exempel hiss i huset eller en balkong alternativt uteplats i anslutning till lägenheten kan även det göra att marknadsvärdet för bostaden blir högre.

Faktorer som påverkar bostadens marknadsvärde

När vi värderar din bostad är det flera olika aspekter som spelar in när vi kommer fram till ett presumerat slutpris:

Bostadens skick

Skicket på din bostad har en viktig betydelse för vilket slutpris du kan få vid en försäljning. Är bostaden nyrenoverad höjer det sannolikt värdet, medan ett renoveringsobjekt normalt sett resulterar i ett lägre slutpris. Är du villig att göra en renovering är detta något som ofta kan generera en rejäl prishöjning.

Läget

Var i landet samt i vilket område du bor spelar en stor roll för slutpriset. Är bostaden belägen centralt beräknas slutpriset bli högre, och ligger den istället avsides blir priset sannolikt lägre. Närhet till kommunikationer, matbutiker och grönområden är annat som ökar chansen till en god affär för dig som säljare.

Planlösning

När vi värderar din bostad tar vi även hänsyn till dess planlösning, då denna kan ge en indikation på vad slutpriset blir. Smarta planlösningar med väldisponerade ytor är ofta en värdehöjande parameter.

De senast sålda objekten i närområdet

Slutpriset på bostäder som sålts i ditt närområde har även de en tendens att påverka vad slutpriset landar på, och är ofta en bra indikator på vilket slutpris du kan förvänta dig.

Ränteläget

Hur billigt eller dyrt det är att låna pengar varierar över tid och kan påverka efterfrågan på att köpa din bostad. Detta på grund av att ränteläget har betydelse för hur stora belopp man som privatperson kan ta i lån.

Kontakta oss för att boka en värdering av din bostad

Vill du göra en värdering av din bostad? Oavsett om du vill värdera din lägenhet eller om du vill göra en värdering av ditt hus kan våra skickliga mäklare hjälpa dig – vare sig du planerar att sälja din bostad eller om du bara är nyfiken på vad den är värd. Vi erbjuder både fysiska och digitala värderingar, och kan även hjälpa dig att komma fram till vilken typ av värdering som passar just dig. Denna tjänst är helt kostnadsfri på de orter vi är verksamma i, och du förbinder dig heller inte till något när du låter oss värdera din bostad.

I det fall du beslutar dig för att säja din bostad vårdar vi ditt förtroende med omsorg. Vi hjälper dig genom alla delar av processen med målet att din bostadsaffär ska kännas trygg och smidig från början till slut - med en lönsam affär som resultat!

Fyll i formuläret för att boka en tid för att boka en kostnadsfri värdering av din bostad. Du kan också värdera din bostad online. Vi ser fram emot att hjälpa dig!