8. Att göra vid överlämningen

Oavsett om du lämnar en hyresrätt eller bostadsrätt är det bra om du och den tidigare ägaren gör upp om överlämning av nyckar, extra utrustning och eventuella bruksanvisningar.

Nycklar

Kom ihåg att lämna ifrån dig samtliga nycklar till den gamla bostaden och se till att du får samtliga nycklar till den nya bostaden.

Extra utrustning

Vad gäller bostadsrätt, gör upp med säljaren om vad som gäller för bostadens extrautrustning, dvs utrustning som inte ska ses som lägenhetstillbehör och som enligt köpeavtalet inte ska ingå i köpet. Det kan till exempel handla om persienner, tvättmaskin eller mikrovågsugn.

Vad gäller hyresrätt, gör upp med den gamla hyresgästen om vad som gäller för bostadens extrautrustning. Det kan till exempel handla om privat inköpta persienner, tvättmaskin eller mikrovågsugn.

Bruksanvisningar, ritningar, etc.

För att underlätta för den nya ägaren kan du lämna över bruksanvisningar till elapparater, ritningar på bostaden (särskilt om du genomfört en ombyggnad) och telefonnummer till de hantverkare du eventuellt varit i kontakt med.