Köpa nyproduktion

Nyproduktion köper du till fast pris, vilket innebär att du slipper påfrestande budgivningar. Det gör att du enklare får grepp om vad bostaden kommer att kosta dig i månaden – och hur mycket du har kvar i plånboken.

Ett nytt hem kräver inte heller någon tidsödande och kostsam renovering. Allt är klart för möblering och uppackning redan från dag ett.

Så går det till när du köper nyproduktion

1. Säljstart
När ett nytt byggprojekt är på gång presenteras det först på vår och byggföretagets hemsida. Ritningar, skisser, modeller, planlösningar och teknisk information ger dig en bild av hur projektet kommer att se ut när det är klart. Nya byggprojekt brukar även presenteras i särskilda visningslokaler, inte sällan i närheten av byggplatsen.

2. Anmäl ditt intresse
För att anmäla intresse till nyproduktion krävs i regel att du blir registrerad medlem hos det aktuella byggföretaget. Hos vissa kan du ställa dig i en VIP-kö, vilket ger dig förtur till de bostadsprojekt som annonseras. När du anmält intresse, får du ta del av material och kan därefter lämna in köpanmälan för en specifik bostad. De som lämnat in köpanmälan kontaktas därefter i turordning med en förfrågan om att fullfölja köpet.

3. Teckna bokningsavtal
När du erbjuds en bostad får du ett par dagars betänketid. Väljer du att tacka ja är det dags att teckna ett bokningsavtal och betala in bokningsavgiften. Innan dess bör du ha gått igenom din ekonomi, hur mycket du kan lägga i eget kapital och skaffat ett lånelöfte från din bank.

4. Dags att sälja din tidigare bostad
Om din nuvarande bostad är en bostadsrätt, villa eller fritidshus är det nu dags att fundera på försäljningen. SkandiaMäklarna kan hjälpa dig med en värdering, att lägga upp en plan som synkar med inflyttningen i nya bostaden och med själva försäljningen.

5. Välkommen till din nya bostadsrättsförening
När din nya bostadsrättsförening har bildats är det dags att ingå avtal, antingen med ett förhandsavtal eller direkt med ett upplåtelseavtal. Båda avtalsformerna är juridiskt bindande. I samband med detta gör brf:en en koll av din ekonomi. Formell medlem i brf:en blir du i samband med upplåtelseavtalet. Då får du också en pärm med information om bostadsrätten.

6. Var med och påverka utförandet
Varje nyproduktion har ett originalutförande som du kan påverka genom antingen kostnadsfria val, eller tillval som du köper till. Det kan röra sig om val av tapeter, skåpluckor, beställning av fler eluttag eller en justerad planlösning. Möjligheterna är många och varierar mellan olika projekt.

7. Besök på byggarbetsplatsen
Under byggtiden ordnar vi tillfällen då du får besöka arbetsplatsen och se bostaden växa fram. Ta gärna med kameran.

8. Besiktning av bostaden
Några veckor före tillträdet besiktigas din bostad med byggaren som part. Det är önskvärt att även du deltar vid detta tillfälle för att se att bostaden är rätt utrustad. Skulle något moment vara fördröjt så informeras du om detta.

9. Äntligen inflyttning
På tillträdesdagen är lägenheten grundligt städad. Nycklarna får du mot uppvisande av kvitto på att bostaden är betald. Flyttar många in samtidigt brukar byggaren ibland dela upp hisstiden för grannsämjans skull.

10. Njut av ditt nya hem
Resan mot ett nyproducerat hem är förstås längre än om du väljer att köpa en redan befintlig bostad. Men att det är väl värt mödan kommer du att förstå när du sätter nyckeln i din nya dörr. Välkommen hem!

11. Vi håller kontakten Efter att du har flyttat in i din nya bostad kommer du bli kontaktad för en utvärdering av hela din köpprocess. Du är alltid välkommen att kontakta oss.