Danderyd, Djursholm

Götavägen 5A

Besiktigad
  • 8 rum
  • 377 + 107 kvm
  • Villa
Högstbjudande 50 000 000 kr

Villa Solvangen anno 1891 - intill Sveaviken

Djursholms villastad grundades 1889 och tre år senare uppfördes Villa Solvangen, ritad av Axel Viktor Forsberg på uppdrag av grosshandlare Alfred Bruun. Villan är en av villastadens första och i ett fantastiskt välbevarat originalskick. Den utvändiga snickarglädjen är i s.k. schweizerstil, som typiskt sett kännetecknas av en mängd lövsågade utsmyckningar. På Villa Solvangen är träpanelen både liggande och stående och som stilen påbjuder indelad i geometriska fält. Kring fönster och takfot finns lövsågssnickerier med mönster som påminner om knypplad spets och tårtpapper. Det tidstypiska sadeltaket är utkragande och målat i grönt. Även veranda, balkong och furstukvist bär tydliga spår av stilens snickarglädje. Invändigt är villan också i ett mycket fint välbevarat skick. Såväl planlösning som de tidstypiska detaljerna med paneler, dekorerade tak och dörröverstycken m.m. är bevarade, liksom sex kakelugnar. Planlösningen är klassisk med stor trapphall med mörk panel och rika utsmyckningar. Salong, herrum och matsal ligger i anslutning till varandra. Från matsalen når man via serveringsgång köket. Köket har en egen entré och även en kökstrappa till övervåningen och jungfrukammaren. Det övre planet består i övrigt av en stor övre hall och tre stora sovrum, varav två med kakelugn och balkong. Källarvåningen har bl.a. stor tvättstuga med brödugn, garage med kakelugn och vinkällare. Stor kallvind. Fastigheten återfinns i Danderyds kommuns Kulturmiljöhandbok och är där utmärkt som värdefullt kulturminne, vilket innebär att plan- och bygglagens bestämmelser om varsamt underhåll m.m. gäller.

Tomten är uppvuxen, plan och omgärdad av häckar och buskar. Soligt sydväst läge. Villan ligger på ett skaft in från Götavägen och har ett privat läge. Från tomten, liksom från många delar av huset, har man en fin utsikt ner mot Sveaviken och Värtans vatten.

Djursholm har ett mycket naturskönt och sjönära läge invid Värtan samtidigt som det ligger på ett bekvämt pendelavstånd från Stockholm. För de som uppskattar en aktiv fritid erbjuder Djursholm ett stort utbud av aktiviteter. Inom en radie av bara några kilometer finns golfbana, tennishall, gym och idrottsplats samt ridskola och segelskola. Altorpsskogen, intill Djursholms Golfbana, har motionsspår av varierande längd. Vintertid görs fina spår på golfbanan för längdskidåkning och på andra sidan driving rangen finns en kvällsupplyst pulkabacke Eddabacken. I Djursholm finns även två insjöar. Kring Ekebysjön finns ett trevligt promenadstråk och ett synnerligen rikt djurliv. Invid Ösbysjön finns två badplatser, en mer barnvänlig med liten sandstrand, och på den södra sidan det s.k. dambadet med bad från brygga. För den som föredrar bad i Värtan finns strand- och klippbad vid Germaniaviken. På vintern plogas skridskobanor på både Ösbysjön och Värtan, om vädret tillåter.

I Djursholm finns även många bra förskolor och skolor i det direkta närområdet. Även British International School ligger i närheten. När det är dags att börja högstadiet/gymnasiet ligger Viktor Rydbergs Samskola/Gymnasium bra till.

Intresseanmälan

Är du intresserad av bostaden? Gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig med mer information.

Till intresseanmälan

Mäklare

Bostadsfakta

Bilder

Planritning

Danderyd, Djursholm

Götavägen 5A

Karta

Mer om mäklarna

Intresserad? Gör en intresseanmälan!

Ikon: Tack för din bokning!

Tack för din intresseanmälan!
Mäklaren hör av sig så snart som möjligt.