Köpa nyproduktion

Hur köper man nyproduktion?

Nyproduktion köper du till fast pris, vilket innebär att du slipper påfrestande budgivningar. Det gör att du enklare får grepp om vad bostaden kommer att kosta dig i månaden – och hur mycket du har kvar i plånboken. Ett nytt hem kräver inte heller någon tidsödande och kostsam renovering. Allt är klart för möblering och uppackning redan från dag ett.

Steg för steg guide

Steg 1 - Säljstart

Vid säljstart presenteras det nya projektet och dess bostäder. Det här sker i tidigt skede så informationen består ofta av ritningar, digitala presentationer och modeller över området och bostäderna. I vissa fall kan man gå på visning i en visningsbostad men oftast sker visningar och träffar hos fastighetsmäklaren eller bostadsutvecklaren.

Steg 2 - Anmäl ditt intresse

När du hittat ett projekt eller en specifik bostad som du är intresserad av anmäler du ditt intresse. Det sker antingen till mäklaren eller i vissa projekt direkt till bostadsutvecklaren. Då kommer du få löpande information om vad som händer i projektet och för just den bostaden du är intresserad av. Kontakta din SkandiaMäklare för att få en värdering av din nuvarande bostad och information om hur en framtida försäljningsprocess går till. Mäklaren kan även hjälpa tid med en bra bankkontakt för ditt lånelöfte.

Steg 3 - Reservationsavtal, bokningsavtal

Det första avtalet som brukar tecknas i ett tidigt skede är ett så kallat reservationsavtal eller bokningsavtal. Det tecknas oftast innan byggprojektet är påbörjat och är inte bindande. I samband med bokningsavtalet erläggs även en bokningsavgift som återbetalas om inte projektet blir av. Har man inte redan haft kontakt med banken gällande bostaden är det hög tid att göra det nu.

Ansök om Bolån här: https://www.soderbergpartners.se/bolan/ansok-om-bolan

Steg 4 - Förhandsavtal

Förhandsavtalet är ett bindande avtal som förbinder dig att köpa bostaden när den är färdigställd. I det här skedet ska det finnas en kostnadskalkyl för projektet som på ett tydligt sätt beskriver projektets ekonomi och kostnaderna. Oftast ska man nu betala in en handpenning för bostaden. I många projekt kan man även påverka tillval till bostaden i det här skedet.

Steg 5 - Byggstart

Ett nyproduktionsprojekt ska ofta nå en viss försäljningsnivå för att bostadsutvecklaren ska kunna byggstarta projektet, dvs sätta spaden i marken och påbörja byggnationen av bostäderna. Antal bostäder som ska vara sålda varierar från projekt till projekt och så även byggtiden innan bostäderna är färdigställda.

Steg 6 - Byggprocessen & Slutbesiktning

Under byggprocessen kommer du som köpare att bli uppdaterad kring vad som sker. Det förkommer även så kallade stomvisningar där man kan få besöka byggarbetsplatsen för att se projektet ta form. Innan man får flytta in i bostaden ska fastigheten och bostaden slutbesiktigas. Det är bostadsutvecklaren och föreningen som är med under den processen men det förekommer att även köparen är med.

Steg 7 - Upplåtelseavtal

Innan tillträde ska man ingå ett upplåtelseavtal. Det är då du som köpare blir medlem i föreningen och får lägenheten upplåten till dig. Det sker i regel några veckor innan tillträde. I det här skedet ska det även finnas en registrerad Ekonomisk Plan som mer ingående beskriver bostadsrättsföreningens ekonomi.

Steg 8 - Tillträde

Det är på tillträdesdagen som du får nycklarna till ditt nya drömhem och kan börja flytta in. Slutbetalningen ska ofta finnas registrerad några dagar innan tillträdet för att du ska kunna få ut nycklarna från föreningen. Det är inte alltid som allting runtomkring bostaden är klart vid tillträdet så det är bra att vara förberedd på att det kan vara lite stökigt i omgivningen. Men nu kan du komma in och njuta av din nya bostad.