Filtrera
Sovrum (antal)
Storlek (kvm)
Pris (EUR)

Att köpa bostad i Portugal

Att köpa en bostad i Portugal skiljer sig från att köpa en bostad i Sverige. Vi på SkandiaMäklarna kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär. Vi hjälper dig att hitta din drömbostad, samt vägleder dig i de ekonomiska och juridiska frågor som kan uppstå.

Har du hittat en bostad du vill titta närmare på?

Kontakta då kontoren i Portugal för att boka in en visning. Under visningen erbjuder vi dig möjlighet att titta på de bostäder du är intresserad av samtidigt som du får tillfälle att bekanta dig med området.

Priset på våra bostäder

Priset på våra portugisiska bostäder är ett accepterat pris av säljare. I Portugal är det ovanligt med budgivning, istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller det lägre pris man kommit överens om efter förhandling.

Tilläggskostnader

När du köper en bostad i Portugal tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen. Generellt bör du räkna med ett tillägg till köpeskillingen om ca 5-8 %.

Skatter

Stämpelskatt om 0,8%.

Transaktionsskatt 1-7,5% beroende på köpeskillingens storlek.

Kontrollera med din mäklare vilka skatter som gäller i just ditt fall!

Notarie- och registreringskostnader

Köparen står också för notariens arvode då parterna utväxlar köpekontraktet. Registreringen i fastighetsregistret under den nya ägaren medför ytterligare kostnader. Den faktiska kostnaden kan vara svår att på förhand uppskatta då en rad olika faktorer spelar in, men en ganska god tumregel är att det handlar totalt om ca 600-800 Euro.

Anslutningsavgifter

Vid tillträdet tillkommer anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte för vatten och avlopp, elektricitet, samt eventuell gas.

Hur går köpet till?

När du och säljaren tillsammans med mäklaren har kommit överens skrivs ett köpekontrakt, där bland annat pris och tillträdesdatum anges. I samband med detta betalar du också en handpenning, oftast 10 procent av köpeskillingen, som ett bevis på att du kommer att fullfölja affären.

På de flesta av våra bostäder erbjuds tillträde omgående, men det vanliga är att dina förberedelser (t.ex. finansiering och NIF-nummer) gör att tillträdet sker 30-45 dagar efter kontraktskrivning. På tillträdesedagen får du nycklarna och kan flytta in.

Har du fler frågor inför ditt köp av bostad i Portugal är du välkommen att kontakta oss för ytterligare information.

NIF-nummer

För att kunna äga en bostad i Portugal behöver du ha ett portugisiskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIF-nummer. Först då kan du öppna ett bankkonto och skriva på lagfarten. Ett NIF-nummer ansöker du om hos skatteverket i Portugal. Det enklaste är att göra det via ett ombud genom en fullmakt. Att skaffa ett NIF-nummer tar oftast inte lång tid. Vi hjälper dig med all administration och korrespondens.

Lagfarten

Lagfarten registreras på landregistret, detta sker i samband med slutbetalningen. När den är inskriven efter att alla skatter och avgifter är betalda får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.

Notarius publicus

Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera parternas identitet och Notarien kontrollerar ALDRIG bostadens skick, du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden innan du skriver på, i Portugal gäller köp av begagnade bostäder "befintligt skick". Notarien informerar om bostadens skulder om det finns några och kontrollerar att betalningen som är gjord till säljaren är rätt gjord enligt portugisisk lag och att säljaren har fått sina pengar innan han/hon skriver på. De upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

Undersökningsplikt

Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Alternativt ska avsteg från detta villkoras i köpekontraktet. SkandiaMäklarna Portugal kan rekommendera ett antal duktiga oberoende besiktningsmän.

Låt oss leta!

Lämna över ditt sökande av en bostad i utlandet till oss!

Skriv in dina sökkriterier här så kontaktar vi dig inom 24 timmar!

Läs mer