Bostadsmarknaden just nu

SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz säger så här om marknadsläget just nu.

Efterfrågan på bostadsmarknaden är fortsatt urstark för ”rätt” objekt men aningen lugnare generellt. Vad som skulle få bostadspriserna att gå ner nu är om efterfrågan inte möter utbudet av bostäder, menar Andreas Moritz i en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror över december 2021.

Svensk Mäklarstatistiks redovisning av december månads försäljningar visar på en stabiliserad bostadsmarknad. I riket som helhet och i majoriteten av storstäderna har priserna på bostadsrätter inte förändrats alls, jämfört med i november. Det är endast centrala Stockholm som fått en positiv utveckling på två procent. För villor har priserna gått ner en procent i riket.

– Trots diskussioner om förväntad hög inflation, räntehöjningar och att pandemin har fått ett uppsving ser vi en fortsatt stark efterfrågan av nya bostäder. Det som har märkts är att köparna har blivit mer noggranna, tar mer tid på sig och lägger mer pengar på bra objekt. Om det skulle ske en prisnedgång skulle det krävas att efterfrågan inte möter marknadens utbud, men där är vi långt ifrån i dag, fortsätter Andreas Moritz.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja till våren eller sommaren så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.