Bostadsmarknaden just nu

SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz säger så här om marknadsläget just nu.

I centrala Stockholm steg priserna på bostadsrätter med två procent i januari, vilket ger en uppgång på hela fem procent på bara tre månader. – I centrala Stockholm syns en stark start på året. Men man ska ha i åtanke att det kan finnas en viss säsongseffekt. Det är ofta stor efterfrågan i Stockholm under januari med ett litet utbud, vilket gör att priserna snabbt pressas upp.

I hela riket steg bostadsrätterna med en procent i januari. Villapriserna i riket som helhet är oförändrade, men är upp en procent i de tre storstäderna. På ett år har villapriserna i riket stigit 13 procent, mer än dubbelt så mycket som bostadsrätternas sexprocentiga uppgång samma period. Men fritidshusen är i särklass – 20 procent upp på ett år.

Hur ska man tänka inför den kommande högsäsongen för fritidshusköp? – När restriktionerna nu hävs finns det säkert en stark längtan hos många att resa utomlands på semester igen. Det kommer möjligen verka återhållande på prisutvecklingen för fritidshus. Å andra sidan upplever vi att pandemin har skapat ett nytt beteende som innebär att man vill kunna bo och jobba från ett fritidshus i större omfattning. Sammantaget gör detta att priserna för fritidshus troligen hålls på en stabil nivå.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja till våren eller sommaren så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.