Bostadsmarknaden just nu

SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz säger så här om marknadsläget just nu.

Med färre budgivningar som sticker iväg och ett mindre antal budgivare skapas ett lugnare tempo på bostadsmarknaden. Oktober månads statistik från Svensk Mäklarstatistik bekräftar tidigare indikationer på att prisökningarna har planat ut och ett mer normaliserat marknadsläge efter pandemin visar sig. SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz tror att bilden kommer se likadan ut resten av året.

Svensk Mäklarstatistiks siffror för oktober visar att priserna står still eller är upp eller ned endast någon procent i landet jämfört med september. Det gäller både bostadsrätter och villor. Den största uppgången står Stor-Stockholm och centrala Malmö för med två procents uppgång.

– Det är fortfarande stor efterfrågan på bostäder. Men under hösten har tempot i försäljningarna minskat något och vi ser inte lika många snabba budgivningar och inte lika många budgivare. Vi tror att detta kommer prägla resten av året. En sak att ha i åtanke är att marknadsräntor ökar något, om än från en mycket låg nivå, vilket kommer att påverka de historiskt låga bostadsräntorna framöver, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja i vinter så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.