Hur påverkas bostadsmarknaden?

SkandiaMäklarna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att du som kund ska känna dig trygg. Tillsammans måste vi ta vårt ansvar för att minimera spridningen av Covid-19. Kontakta oss så hittar vi lösningar som passar för dig.

Med anledning av det rådande läget i omvärlden är det många som ställer sig frågan hur bostadsmarknaden påverkas i Sverige. SkandiaMäklarnas VD Henrik Olausson säger så här om läget just nu.

- ​Även oktober är en mycket stark månad omsättningsmässigt och vi ser ingen avmattning. Boendet är viktigare än någonsin. Pandemin har gjort att vi spenderar mycket mer tid hemma och det medför att många människor prioriterar frågor kopplat till hemmet i allt större utsträckning.

Under oktober ökade priserna på bostadsrätter och villor med 1% enligt de senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis har villor i Sverige ökat med 11% och bostadsrätter med 6% enligt samma mätning.

Bedömning för de sista månaderna under 2020 är att priserna kommer vara stabila och vi ser i dagsläget att priserna snarare är på väg upp än ner. Trots fortsatta restriktioner på grund av pandemin och oro för den ekonomiska utvecklingen ser vi inga negativa konsekvenser på bostadsmarknaden.

Den rekommendation vi fortsatt ger till våra kunder är att hålla en nära kontakt med sin mäklare för att vara väl uppdaterade på marknadsläget.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut nu.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja i vinter så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning. De flesta mäklare erbjuder idag fler olika alternativa lösningar för visningar, även privata och digitala, för att du ska känna dig trygg.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.