Hur påverkas bostadsmarknaden?

Med anledning av det rådande läget i omvärlden är det många som ställer sig frågan hur bostadsmarknaden påverkas i Sverige. SkandiaMäklarnas VD Henrik Olausson säger så här om läget just nu.

- ​En summering av augusti månad visar att marknaden fortsatt är positiv. Vi når högre försäljningsnivåer både vad gäller antalet objekt och intäkter i jämförelse mot ett redan starkt 2019. Det är fortsatt bra fart på marknaden och på villasidan ser vi att underutbudet driver upp prisnivåerna ytterligare. Vi ser ingen avmattning utan allt pekar på en fortsatt stabil bostadsmarknad under hösten. Priserna bedömer vi kommer fortsätta att öka och intresset för boendet är stort där allt fler prioriterar ett större boende. Marknaden för mindre lägenheter är däremot något mer avvaktande eftersom framförallt förstagångsköpare påverkats av en tuffare arbetsmarknad. Den rekommendation vi fortsatt ger till våra kunder är att hålla en nära kontakt med sin mäklare för att vara väl uppdaterade på marknadsläget.

Att äga sitt boende är en långsiktig affär och köper du och säljer i samma marknad är prisutvecklingen av mindre betydelse. Går du i säljtankar är första steget att göra en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan göras digitalt eller via ett besök i din bostad.

Vi har anpassat vårt arbetssätt så att kunder och medarbetare ska känna sig trygga.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut nu.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja senare i höst eller i vinter så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning. De flesta mäklare erbjuder idag fler olika alternativa lösningar för visningar, även privata och digitala, för att du ska känna dig trygg.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.