Hur påverkas bostadsmarknaden?

Med anledning av det rådande läget i omvärlden är det många som ställer sig frågan hur bostadsmarknaden påverkas i Sverige. SkandiaMäklarnas VD Henrik Olausson säger så här om läget just nu.

- ​Det är fortsatt full fart på bostadsmarknaden och SkandiaMäklarna gör under september omsättningsmässigt sin bästa månad någonsin. Villasidan präglas fortfarande av att det är lägre utbud än vad som efterfrågas. Vi ser att pandemin leder till att många av våra spekulanter idag söker större boende för att få mer boyta och även ett separat arbetsrum. På många visningar har det varit rekordstort antal spekulanter och det leder till att prisnivåerna fortsätter att stiga. Generellt är det väldigt bra tryck på marknaden för bostadsrätter.

Senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik visar att både bostadsrätter och villor under september ökat med 2% och på årsbasis är ökningen för bostadsrätter 5% och för villor är den 10%. Antalet sålda villor minskar med 3% jämfört med september 2019 och för bostadsrätter är ökningen hela 14% jämfört med samma månad 2019.

Vår bedömning är att priserna kommer öka ytterligare under året. Det finns givetvis en underliggande oro för hur pandemin kan komma att påverka marknaden, men hittills har vi inte sett någon negativ konsekvens på bostadsmarknaden utan snarare det omvända. I år är det enbart under maj som köpare och säljare varit avvaktande, vilket bidrog till att färre affärer genomfördes än jämfört med 2019.

Enligt Riksbankens senaste prognos från 22 september kommer styrräntan ligga kvar kring noll i drygt tre år till, vilket troligen innebär att vi fortsatt kommer ha historiskt låga boräntor under en lång period. Riksbanken har höjt BNP-prognosen för 2020, vilket visar att Sveriges ekonomi börjat återhämtat sig.

Sammantaget bedömer vi att bostadsmarknaden under resten av året kommer vara positiv och stabil. Den rekommendation vi fortsatt ger till våra kunder är att hålla en nära kontakt med sin mäklare för att vara väl uppdaterade på marknadsläget. Går du i säljtankar är första steget att göra en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan göras digitalt eller via ett besök i din bostad. Vi har anpassat vårt arbetssätt så att kunder och medarbetare ska känna sig trygga.

5 tips att tänka på vid en bostadsaffär

1. Står du inför att sälja eller köpa en bostad just nu? Ta kontakt med någon av våra duktiga mäklare på din ort. De kan ge dig bra råd om hur just din lokala marknad ser ut nu.

2. Se över din ekonomi. Kontakta din bank och diskutera hur mycket du kan låna samt skaffa dig ett lånelöfte. Fråga även din bank om du exempelvis behöver sälja först eller om du kan köpa utan att ha sålt. Gör en rimlig budget som du håller dig till.

3. Funderar du på att sälja senare i höst eller i vinter så är det dags att göra dig REDO nu. Här gör vi tillsammans en del förberedelser för att snabbt kunna starta din försäljning när du känner dig – just det – REDO. Exakt hur många och vilka förberedelser enas vi om tillsammans. Ju fler förberedelser, desto mer redo kommer du och din bostad att vara när tiden är mogen.

4. Gör en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och kan även göras digitalt. Våra duktiga mäklare värderar din bostad och kan även ge dig tips på hur du kan höja värdet på din bostad inför försäljningen.

5. För dig som ska köpa en bostad. Ta kontakt med mäklaren för att boka upp dig på en visning. De flesta mäklare erbjuder idag fler olika alternativa lösningar för visningar, även privata och digitala, för att du ska känna dig trygg.

Klicka här för att komma i kontakt med något av våra lokala kontor.