Laga Pelle Johansson klassiska köttbullar

Nu delar stjärnkocken Pele Johansson med sig av ett fantastiskt gott och klassiskt recept till julbordet!

Vad: Köttbullarna med potatispurén, gräddsås, lingonsylt och pressgurka

Tid: Ca 35 minuter

Antal portioner: 4

Ingredienser:

Köttbullar

• 1 dl ströbröd
• 1,5 dl mjölk
• 0,5 dl grädde
• 300 g nötfärs
• 200 g fläsk- eller kalvfärs
• 1 ägg
• 1 msk senap
• 2 tsk épiche riche (muskot, vitpeppar,kryddpeppar, kryddnejlika)
• 0,5 tsk lökpulver
• salt och peppar
• en nypa socker
• olja och smör, till stekning

Potatispuré

• 400 g potatis
• 1 dl mjölk
• smör
• salt och peppar

Servering
• klassisk gräddsås
• lingonsylt
• pressgurka
• persilja

 

Gör så här

Köttbullar

• Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden och låt dra i 10 minuter,. Blanda samman färsen med övriga ingredienser i en annan bunke.
• Blanda ner det svällda ströbrödet i färsenblandningen. Rulla till små köttbullar och stek i olja och smör.

Potatspuré
• Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en potatispress.
• Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Servering
• Servera köttbullarna med potatispurén, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Garnera med lite persilja.