Förvaringsdrottningens bästa tips

Förvaringsdrottningens bästa tips

Hon har fått sin blogg utnämnd till "Månadens bästa inredningsblogg" hos Booli, hon får sortera Tilde de Paulas pryllåda i TV4 Nyhetsmorgon (du vet en sådan låda där man slänger in det mesta som man inte vet var man ska lägga) och hon får inspirationsföreläsa på IKEA. Paulina Draganja, eller förvaringsdrottningen som hennes blogg heter, kallar sig själv för förvaringsnörd. Vi kallar henne förvaringsexpert, och vi har fått tillfälle att ställa lite frågor om - just det, förvaring.

Du verkar ju vara en riktig expert på förvaring. Innebär det att ingenting i ditt hem ”flyter omkring”, dvs att allt har sin tydliga plats? Eller har du något du inte lyckats få rätsida på?
Det är absolut ingen perfekt ordning hemma hos mig. Dessutom tror jag att det i allas hem finns saker som ännu inte funnit sin plats, så det är alltid något man försöker placera rätt. Men de allra flesta saker har sin plats hemma hos mig. Det jag kämpar med är papper och tidningar. Jag låter dem medvetet ligga framme så att jag ska störa mig på dem och göra något åt det, men i brist på tid så ser jag för mycket av dem runt om i lägenheten.

Vilken av dina egna förvaringslösningar är du mest nöjd med?
Svår fråga. Jag tycker de flesta är bra. Jag är väldigt nöjd med mitt system för tvättsortering, där bra indelning av tvätt så klart är viktigt, men den största hemligheten ligger i var man har sina tvättkorgar - för långt ifrån stället där man tar av sig kläder innebär oftast smutskläder på oönskade ställen.

Mitt system för hur jag håller reda på rabattkuponger och presentkort är jag också väldigt nöjd med - en visitkortshållare, en liten låda och mobiltelefon är vad man behöver för att få full koll på detta! En annan väldigt enkel sak som jag är nöjd med en simpel krok bakom min spegel, där jag hänger min plattång. Där är den osynlig för alla men framför allt min 3-årige son och kan svalna ifred efter användning. Enkla saker som förenklar vardagslivet helt enkelt och i det här fallet undviker olyckor.

I många nybyggda lägenheter och hus verkar garderober för kläder och liknande fått stryka på foten till förmån för mer golvyta och öppna planlösningar. Vad är ditt bästa tips om man bor i en sådan lägenhet, dvs skapa förvaring för större saker som kläder etc?
Att man utgår från sina behov när man skapar garderober. Hänger jag helst mina kläder eller föredrar jag lådor? Först efter att man har tänkt igenom sina förvaringsbehov ska man gå vidare med konkreta lösningar. Det gäller all förvaring i och för sig. Gällande optimala garderobslösningar så är annars platsbyggda garderober det absolut bästa enligt mig, då man skapar dem efter just sina behov. Då ska man hitta en yta i hemmet som man kan avvara för att skapa en sådan lösning.

Alla förvaringslösningar till trots, hur ofta behöver du rensa ut saker för att de inte får plats?
Jag rensar mina garderober två gånger per år, samtidigt som jag byter från sommar- till vårgarderob och tvärt om. Det är ett fantastiskt tillfälle att gå igenom sina saker.  Sedan har jag kontinuerligt jobbat på att bli av med saker som jag inte använder. En bra tumregel är att ställa undan en pryl i några månader och se om man saknar det. Gör man inte det så kan man lika gärna göra sig av med det  - sälja, skänka eller slänga.

Vilka är dina favoritbutiker respektive favoritmärken när du letar nya förvaringsprylar?
MUJI, som finns på utvalda Åhléns varuhus och Granit har alltid varit mina favoriter. De har genomtänkta förvaringslösningar som fungerar i längden. I år har IKEA kommit ikapp tycker jag då de har lanserat flera riktigt bra förvaringsserier både för större och mindre förvaring.

Hur får man med resten av familjen på alla smarta förvarings-lösningar? Vet alla var allt ska ligga eller blir det så att du får gå och lägga sakerna på rätt plats?
Det är en mycket viktig punkt som ingår i mitt ”Förvaringens ABC” på bloggen och en stor utmaning för många. Det är lätt att man tycker att ordningen man har skapat är självklar för resten av familjen. Men det är inte säkert. Därför är mitt tips att gå igenom det man har gjort och förklara hur man har tänkt. Då involverar man dessutom familjemedlemmarna och kan kanske göra några förbättringar. Sist men inte minst brukar jag skriva mig varm för att märka upp saker och ting. Jag märker upp nästan allt i mitt hem - även inne i kylskåpet! Hyllor för mejeri, chark, etc. Av någon anledning är det lättare att hålla ordning när det står vad som ska vara på ett visst ställe. Kolla bara på en arbetsplats.

Du har fått vara med i TV och i tidningar med dina förvaringstips. Har du märkt av ett ökat intresse för förvaring och i så fall: vad tror du det beror på?
Jag startade bloggen för att jag inte hittade inspiration någonstans och ville dela med mig av mina tips. Sedan dess har jag har sett ett antal nya bloggar som har startats, som berör ämnet. Jag är snarare förvånad över att man inte pratar mer om det. Vare sig man är intresserad av förvaring eller inte så har alla behov av det och därmed en utmaning att lösa där hemma, på kontoret, i garaget, på vinden osv. Det upptar vår tid och jag tror att det skapar frustration i många hem att inte få till det på ett bra sätt. Jag får ofta frågor om just detta och många skriver tacksamma kommentarer för att jag har hjälpt dem att hitta en bra lösning, vilket ju är fantastiskt kul! Så det är väl ett angeläget ämne som jag är väldigt glad för att det äntligen har fått lite uppmärksamhet. Sedan har det på senare tid kommit mer avancerade förvaringslösningar för hemmet, vilket ger konsumenterna fler möjligheter att skapa funktionella och hållbara förvaringslösningar.

Sugen på fler förvaringstips från Paulina? Besök www.forvaringsdrottningen.com